Márciusban született meg a kislányunk, így a várandóságom utolsó hónapjai pont az évzárás-évkezdés időszakára estek. Ez számomra mindig az évértékelés és a tervezés ideje és most sem volt másként. Emlékszem, elhatároztam, hogy márciusban és áprilisban csak az új jövevénnyel vagyok hajlandó foglalkozni és az első 6 hónapban semmilyen munkával kapcsolatos dologba nem kezdek bele. Néhány hét után már szenvedtem. Nagyon hiányzott valamilyen szellemi tevékenység, akár csak szakmai könyvek olvasása, de amikor egy szusszanásnyi időm volt, annyi feladat maradt még, amit a kislányunkért, a háztartásért elvégezhettem volna. Különben is – gondoltam akkor – miért akarok én most a coachinggal foglalkozni, amikor itt van ez a kis csoda a karjaimban? Bűntudatom volt, de szerencsére gyorsan rájöttem, nem attól leszek jó anya, ha minden percben a gyerek igényeivel foglalkozom. Amikor figyelmen kívül hagyjuk a saját vágyainkat, az hosszú távon frusztráltsághoz vezet, amit a gyerek is észrevesz. Átérzem, hogy nehéz megfelelned a szerepekből adódó elvárásoknak és egyensúlyozni a jó anya-jó feleség-jó munkaerő háromszögben. Megértem, ha a babával otthon töltött hónapok mentális és fizikai kihívásai után nem találod a motivációt a változáshoz. Elhiszem, ha nehezedre esik bűntudat nélkül gondolkodnod a jövődön, a karriereden. Mégis arra kérlek, ülj le egy számodra kedves ital társaságában, egy nyugodt napszakban és gondold át a következő kérdéseket. Légy őszinte magadhoz és a végére letisztázódhat, merre indulj tovább, ha anyaként vissza szeretnél menni dolgozni.

Volt-e a várandósságod előtt olyan szakmai téma, hobbi, ötlet, amivel szívesen foglalkoztál volna mélyebben, de a munka mellett nem maradt rá időd, energiád?

Régóta kacérkodtam a vállalkozás gondolatával már HR vezetőként is, de rengeteg energiámat elvette a mindennapi munka. Hiába lett volna időm egy munkanap után ezzel foglalkozni, egyszerűen képtelen voltam. Aztán jött a koronavírus és a terhességem alatt home office-ba kerültem. A 7. hónapig dolgoztam itthonról, de már ez is teljesen más volt, mint bejárni a céghez. Néhány hónap alatt sikerült kiszakadnom a benti mókuskerékből, és úgy éreztem, végre elég távol vagyok fizikailag is, hogy át tudjam gondolni a karrierem. Bár egy kisgyermek ellátása sokszor 24 órás feladatot jelent, mégis arra kérlek, szakíts egy kis időt magadra. Alvásidőben, vagy amikor valaki tud vigyázni a gyerekre, gondold át, mi foglalkoztatott a baba megszületése előtt. Mi az ami, még most is megmozgatja a fantáziádat? Esetleg van-e valamilyen új érdeklődési köröd?

Nézd át az önéletrajzodat, különös tekintettel a végzettségeidre, ill. sorold fel, hogy az egyes pozíciókban milyen képességeidre volt szükség!

Általában a hiányosságainkra, azok fejlesztésére koncentrálunk és ritkán soroljuk fel az erősségeinket. Ennek a feladatnak az a célja, hogy egy A4-es papíron magad előtt látva a képességeidet, új ötletek kerüljenek előtérbe. Nyugodtan rajzolj, színezz, készíts mind mapet. Ha van kedved, kérdezz meg hozzád közelálló emberektől, kollégáktól, hogy ők milyen tulajdonságaidat emelnék ki.

Alkalmazottként, vállalkozóként, esetleg főállású anyaként szeretnél dolgozni a jövőben? Mivel indokolnád a döntésed?

Úgy gondolom, teljesen egyenértékű mindhárom opció, de utóbbi kettőre külön kitérnék. Bármennyire is divatos mostanában szabadúszónak lenni és valóban jó választásnak tűnhet a saját időbeosztás miatt édesanyaként ezt az utat választani, nem való mindenkinek a vállalkozás. Valakiben szorongást kelt, ha nincsen fix fizetése vagy magának kell menedzselnie az idejét. Azokra is ferde szemmel néznek sokszor, akik „csak” a gyerekneveléssel szeretnének foglalkozni. Érdemes tehát átgondolni, hogy hozzád melyik út áll igazán közel, félretéve a társadalmi elvárásokat és egyelőre a döntésed anyagi vonzatát is.

Mennyi időt szeretnél tölteni a gyermekeddel és melyik napszakban?

Szeretnéd reggel te kelteni, megreggeliztetni és elvinni a bölcsibe, oviba, majd délután érte menni? Délután játszótérre menni, este fürdetni és mesét olvasni? A nagyobb gyerkőcnek mikor és milyen programjai vannak? Persze az lenne a legjobb, ha mindent te tudnál csinálni, de ha visszatérsz dolgozni, erre valószínűleg nem lesz lehetőség. Válaszd ki azokat az eseményeket, amiknél feltétlenül ott szeretnél lenni!

Mire szeretnél még időt szánni a munka és a gyereknevelés mellett?

Önzőségnek és lehetetlen küldetésnek tűnhet, hogy a munka, gyermeknevelés mellett még maradjon időd a hobbidra is. Pedig hatalmas szükséged van a töltődésre ahhoz, hogy kiegyensúlyozott tudj maradni. Hosszútávon hálás leszel ezekért az én-időkért. Gondold át, hogy mi az, ami kikapcsol. Lehet ez egy 5 perces kávézás a teraszon, egy könyv olvasása lefekvés előtt, egy jó sorozat. Válassz a listából egy-két pontot, amit tudatosan beiktatsz a mindennapokban. Tudom, nagy lesz a kísértés, hogy 5 perc újságolvasás helyett kipakold a mosogatógépet, de utóbbi biztosan megvár téged, a pihenést viszont nem lehet következmények nélkül a végtelenségig halogatni.

Milyen időközönként van igényed egy kis szabadságra?

Ez alatt nem csak az utazásra gondolok, hanem olyan minőségi időre, amivel meg tudod törni mindennapok ritmusát. Egy napos kirándulás a közelben, amikor nem a házimunkán és a matekházin kattogsz, hanem egymásra figyeltek. 2-3 óra, amikor a párod vigyázni tud a gyerekekre, te pedig foglalkozhatsz egy számodra fontos dologgal. Egy barátnő meglátogatása, ahova tudod vinni a babádat is, de mégis kiszakadtok egy picit otthonról. Nincs rossz válasz, lehet ez napi, heti vagy havi 1-2 óra, nap is.

Van-e példaképed, aki véleményed szerint irigylésre méltóan össze tudja egyeztetni az élete különböző területeit? Ki ő? Mit csinál jól?

Sokszor inspiráló lehet egy családtag vagy egy híres ember, aki a te szemszögedből kiegyensúlyozott az egyes szerepeiben. Érdemes megvizsgálni, mit csinál jól, miért gondolod őt példaképnek. Ha ismerősödről van szó, beszélhettek is róla, milyen módszereket használ. Előfordulhat, hogy neki sem megy olyan könnyen minden, mint ahogy kívülről látszik, esetleg ugyanazokon ment keresztül, mint te, ezért tud tanácsot adni.

Mennyi időt tud a párod a gyerekkel tölteni? Mikor és milyen elfoglaltságai vannak, lesznek a jövőben? Szeretnéd-e rajta kívül másra rábízni a picit? Ha igen, milyen lehetőségeid vannak?

Manapság a családok mögött nem áll olyan széles szociális háló, mint a szüleink, nagyszüleink idejében. Akkoriban jellemzően több generáció élt egy háztartásban, vagy legalább egy településen és megoldották egymás közt a picik elhelyezését. Ne ostorozd magad, ha nem tudjátok a pároddal biztosítani a gyermekfelügyeletet, ez a hiányosság nem belőletek, hanem a rohanó világunkból fakad. Vedd sorra, hogy kik lehetnek a segítségedre ezen a téren. Lehet, hogy valamelyik nagymama be tud vállalni egy-egy hétköznap délutánt, vagy tudja hozni-vinni a gyerekeket a bölcsibe, oviba. Esetleg egy megbízható szomszédot is megkérhetsz alkalmanként. Kisgyerekes barátnőiddel felváltva vigyázhattok egymás gyerekeire, éppen kinek van programja. Ha anyagi kereted engedi, akár babysittert is fogadhatsz. Emellett érdemes feltérképezni, van-e olyan bölcsi a közeledben, ahova felvennék a gyerkőcöt. Nem feltétlenül kell egész napra vagy egy egész hétre beadnod őt. Előfordulhat, hogy heti 3 nap vagy ötször fél nap elég az elején ahhoz, hogy elkezdhess dolgozni. Megértelek, ha rosszul érzed magad amiatt, hogy nem tudsz mindig vele lenni, főleg az után, hogy 0-24-ben együtt töltöttétek az időt. Ez egy olyan folyamat, ami véleményem szerint a szülőnek sokkal nehezebb, mint a picinek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak akkor vágj bele, ha már készen állsz rá. Azt viszont ne feledd, hogy egyik döntésed sem végleges. Bármikor mondhatod, hogy mégsem szeretnéd másra bízni a gyereket, de úgy gondolom, legalább 1 próbahónapot érdemes tartani.

Melyik intézmény és milyen feltételekkel fogadná a gyermeket?

Rengeteg szempontot kell figyelembe venni az intézmények közti döntésnél, ezért csak néhányat szeretnék megemlíteni. Érdemes időben elkezdeni a felvételi folyamatot a bölcsődék és az óvodák alacsony férőhelyei miatt. Ez főként a fővárosban, nagyvárosokban igaz. Vidéken elegendő a beíratás előtt 1 évvel jelentkezni. Bölcsődék esetében figyelni kell arra, hogy előnyt élveznek a helyi gyermekek, tehát ha másik településre jelentkeztek, érdemes megkérdezni hányan vannak előttetek, ill. több helyre is beadni a papírokat. Ahol nincs bölcsőde, ott sokszor korkedvezménnyel felveszik 2,5 éves kortól a gyerekeket az óvodába, amennyiben szobatiszták. Különböző pedagógiai irányzatok közül (pl. Waldorf, Montessori, Rogers) is választhattok, ezek jellemzően a magán intézményekben elérhetők, de már sok államiban is jelen van valamelyik szemlélet. A fizetős helyekről elmondható még, hogy kisebb csoportokban vannak a gyerekek, több figyelem jut rájuk és rugalmasabbak akkor is, ha csak 1-2 órát szeretnéd elhelyezni a picit. Utóbbi jellemző a családi napközire, ami általában szintén fizetős szolgáltatás.

Jelenlegi cégednél milyen lehetőségeid vannak a jövőre nézve (feltéve, ha továbbra is ott akarsz dolgozni)?

Sok cég felismerte, hogy azért nem tudnak visszamenni az anyukák dolgozni, mert nem tudják elhelyezni addig a gyereket, amíg el nem éri az óvodás kort. Ezért több helyen üzemeltetnek már vállalati bölcsődét, ahol munka előtt kényelmesen le tudod adni a picit, majd utána biztosan oda is érsz érte. Érdemes beszélned a feletteseddel arról is, hogy a kezdeti hónapok során részmunkaidőben alkalmazzanak, ill. hogy biztosítanak-e home office-t, ha a gyerek megbetegedik. Utóbbi valószínűsége sajnos elég nagy, amikor először kerül be közösségbe és átesik több víruson, így előfordulhat, hogy emiatt több hétre is kiesel a munkából.

Milyen bevételből gazdálkodtok havonta? Milyen mértékben kell ehhez hozzájárulnod?

Nem véletlenül hagytam ezt a kényes kérdést a végére. Szerettem volna, ha először a vágyaidról és az ideális helyzetről gondolkodsz és nem korlátozzuk le a fantáziádat a bevételek és kiadások tervezésével. Sajnos a CSED lejárta után erősen megcsappannak az állami juttatások, a gyermek 2 éves kor után pedig már csak a családi pótlékot és a GYES-t fizetik. Érdemes átgondolnod, milyen összegek folynak be az elkövetkezendő hónapokban és ezek mennyire fedezik a kiadásaitokat. Ha bizonytalan vagy, a céged pénzügyi vagy bérszámfejtéssel foglalkozó osztályán biztosan segítenek a pontos összegekkel kapcsolatban. Ha például vállalkozóként szeretnél elhelyezkedni és van bölcsőde a közeletekben, akár a gyermek 1-1,5 éves korától tudsz már dolgozni. Így amire lecsökkennek a bevételeid, már elindultál vállalkozóként és fel tudod mérni, megéri-e így dolgozni vagy vissza kell térned az előző munkakörödbe, esetleg mellette folytatod részmunkaidőben a vállalkozást.

Ki az, akire feltétel nélkül számíthatsz, amikor visszatérsz anyaként dolgozni?

Olyan személyre gondolok itt, akinek bátran elmondhatod a karrierrel kapcsolatos döntéseidet, melletted fog állni. Aki őszintén rávilágít a buktatókra, de emellett tanácsot ad és bátorít. Főleg vállalkozás előtt állóknál fordul elő, hogy a környezetük lebeszéli őket erről a bizonytalanságokkal teli útról. Ezt valószínűleg azért teszik, mert féltenek, vagy számukra elképzelhetetlen, hogy erre az útra lépjenek. Nem is kell mindenkinek beszélned a terveidről, elég csak a párodnak és a bizalmasodnak. Legyen ez egy barát, egy kolléga, egy családtag vagy akár egy coach.

Ha bármelyik ponttal kapcsolatban kérdésed van, vagy csak szeretnél bővebben beszélni erről a témáról, keress bátran a következő elérhetőségeim valamelyikén.

Ki vagyok én?

Karrier és üzleti coach, egykori HR vezető és édesanya. HR-esként számtalan dolgozóval tartottam napi szinten a kapcsolatot. Velük voltam az interjúkon, támogattam őket a munkahelyi problémáknál, sikereknél, amikor vezetővé váltak vagy éppen távoztak a cégtől. Közben az osztály egyre csak bővült és HR asszisztensből vezetővé váltam. Az itt megszerzett tapasztalataim és a business coach képzés során elsajátított módszertan ötvözésével támogatlak karrier kihívásaid megoldásában.

Leave A Comment