Mindig is érdekelt, min áll vagy bukik a sikeres állásinterjú? Következzen néhány szempont, amit a HR-esek és a vezetők alkalmaznak a kiválasztás során. Ha objektíven nézzük, 3 dolog mentén dönt a vállalat arról, hogy veled szeretnének-e együtt dolgozni: a végzettséged, a bérigényed és a tapasztalatod. Azonban koránt sem mindegy, hogyan prezentálod ezeket és ezáltal mennyire válsz szimpatikussá a döntéshozók szemében.

A siker kulcsa: a jó önéletrajz

Pozíciótól, munkahelytől függően eltérő lehet, hogy milyen stílusú önéletrajzot írsz, azonban vannak általános tanácsok, amiket érdemes megfogadnod. Egy-egy állásra rengeteg pályázat fut be, így a HR-esnek valószínűleg kevés ideje jut a pályázatodra. A keveset úgy értsd, hogy gyakorlott szemmel átfutja az írásodat és néhány másodperc alatt eldönti, érdemes-e vele foglalkozni. Amikre figyelj:

  • Legyen lényegre törő! Ez a munkával eltöltött évektől függően 1-2 oldalt jelent. A HR-eseknek nincs idejük folyó szöveget olvasni, ezért pl. a munkatapasztalatok leírásánál felsorolással próbáld meg tagolni a szöveget. Sajnos számtalan olyan önéletrajzzal találkoztam, amiben egy-egy munkahely alatt hosszú összetett mondatokban taglalta a pályázó, mi volt az adott helyen a feladata. Írj kulcsszavakat, az interjún úgy is mindenre rákérdeznek, amire kíváncsiak.
  • Igazítsd az álláshoz! Egyszerre pályázol logisztikai pozíciókra és CNC programozó munkákra? Ügyelj rá, hogy az e-mail tárgyába és a betölteni kívánt álláshoz mindig azt írd be, amelyik állásra jelentkezel! Ebben az esetben nem is kell minden munkahelynél kifejtened, hogy mivel foglalkoztál, csak azoknál, amik relevánsak a pozícióval kapcsolatban. A többi csak felsorolás szintjén legyen megemlítve. Nem mutat jól, ha üresjárat van az egyes pozíciók között vagy 1-2 évente váltottál munkahelyet.
  • Legyen esztétikus és könnyen olvasható! Használj mindenhol azonos betűtípust, a fénykép nagyjából igazolványkép méretű legyen, szedd félkövérrel a lényeges adatokat, különítsd el a különböző blokkokat. És ami nagyon fontos: olvasd át többször és javítsd a helyesírási hibákat. Akár egy ismerősöd, családtagod is átfuthatja, hiszen a külső szemlélő könnyebben észreveszi az eltéréseket.
  • Tartalmazzon egy JÓ fotót! Versenyelőnyre tehet szert, akinek előnyös fénykép szerepel az önéletrajzában, hiszen sokan még mindig e nélkül pályáznak. Fontos a visszafogott mosoly, az üzleti öltözék. A legjobb, ha felkeresünk egy fotóst, aki jártas a portrékészítésben.
  • Pontosan add meg az elérhetőségeidet! Add meg a cégnek a lehetőséget, hogy felvehesse veled a kapcsolatot. Sajnos többször előfordult a pályám során, hogy a leadott önéletrajzon semmilyen elérhetőség nem volt, vagy elütött egy betűt a feladója.
  • Ügyelj az e-mail címedre és a dokumentum elnevezésére! A legmegfelelőbb, ha a nevedből kialakított e-mail címet és fájlnevet használsz.
  • Írd bele a különlegesebb hobbijaidat! A jól elkészített fénykép mellett ezen is megakadhat egy HR-es szeme.

Érdemes azokra az állásokra is jelentkezned, ahol nem felelsz meg 100%-osan a követelményeknek. Egyrészt koránt sem biztos, hogy lesz más, aki minden feltételt betölt. Másrészt a jövőben előfordulhat, hogy behívnak egy másik pozícióra, amennyiben szimpatikus volt a pályázati anyagod. Van olyan cég, aminél szívesen dolgoznál, de nincs náluk üresedés? Küldd be nekik is az önéletrajzodat, mert sosem tudhatod, kinek akad meg rajta a szeme!

Amennyiben további kérdésed van az önéletrajzírással kapcsolatban, keress bátran a következő linken.

Megjelenés a közösségi médiában

Manapság a pályázók 80 %-át meg lehet találni Facebookon, főleg azokat, akik különlegesebb névvel rendelkeznek és a HR-esek élnek is ezzel a lehetőséggel. Fontos, hogy itt csak olyan fényképek, bejegyzések, oldalkedvelések és hozzászólások szerepeljenek, amik nem hatnak negatívan a karrieredre. Másik opcióként korlátozhatod azok körét, akik láthatják ezeket a tartalmaidat. Érdemes időt szánnod a professzionális LinkedIn profilod kialakítására, ami jól kiegészítheti az önéletrajzodat. Ezen a felületen gyakran keresnek a cégek szakembereket, így ha megfelelő kulcsszavakat használsz, könnyen rád találhatnak.

Első benyomás

Az első benyomást nem az interjún, hanem az első interakciónál teszed a cégre. Fontos, hogy minden visszajuthat a döntéshozókhoz, még az is, amit nem gondolnál, ezért próbálj meg pozitív képet kialakítani magadról. Írj egy megfelelő hangnemű kísérő e-mailt a pályázatodhoz. Ha cégek visszahívását várod, az ismeretlen telefonszámokat úgy vedd fel, hogy teljes névvel bemutatkozol. Legyél kedves és udvarias mindenkivel, akivel találkozol vagy beszélsz, hiszen a portástól vagy a HR asszisztenstől is érkezhet vissza pozitív vagy negatív észrevétel a vezetőkhöz. Apróságnak tűnhet, de sokszor ezen múlik a sikeres állásinterjú!

Részvétel az interjún

Tiszteld meg azzal az interjúztatót, hogy a megbeszélt időben jelensz meg és ha valami közbejön, felhívod. Készülj fel az önéletrajzodból, hogy összeszedetten tudj beszélni a karrieredről. Legyen kész válaszod arra, hogy miért szeretnél a cégnél dolgozni és milyen karriercélok lebegnek előtted az elkövetkező évekre. Nézz utána, hogy mivel foglalkozik a cég. Lássák rajtad, hogy érdekel téged a munka és tegyél fel kérdéseket az interjú során. Fontos, hogy bármilyen okból is jöttél el az előző munkahelyedtől, soha ne szidd azt. Ha megkérdezik, hogy más cégekhez is beadtad-e a jelentkezésedet, nyugodtan legyél őszinte. Az csak emeli az értékedet a munkaerő piacon, ha több helyen veszel részt interjún.

Bérigény

Ez egy nagyon érzékeny pontja a pályázatnak. Azt javaslom, hogy az önéletrajzban ne tüntesd fel, csak abban az esetben, ha ezt külön kéri a cég. Legkésőbb az interjún úgyis felmerül ez a kérdés, amire többféle válasz lehetséges. Érdemes tájékozódnod arról, milyen átlagbért lehet keresni az adott régióban a megpályázott szakmában. Ehhez segítséget ad a Profession Bériránytű, de szakmai fórumokon, csoportokban is lehet érdeklődni. Jó kiindulási alap lehet a jelenlegi fizetésed, aminek az X %-kal megnövelt értékét mondod be. Elterjedt a „tól-ig” megfogalmazás, amiben az alacsonyabb érték egy olyan összeget takar, amivel már maradéktalanul boldog lennél. Arról is döntened kell, hogy fizetésen kívüli juttatási csomag befolyásolja-e az álláspontodat. Nincsen kőbe vésett módszer, de érdemes alaposan körbejárni a témát, hiszen a túl alacsony és a túl magas összegnek is lehetnek hátrányos következményei.

Ha maradtak még kérdéseid a sikeres állásinterjú témával kapcsolatban, keress bátran a következő elérhetőségeim valamelyikén.

Ki vagyok én?

Karrier és üzleti coach, egykori HR vezető és édesanya. HR-esként számtalan dolgozóval tartottam napi szinten a kapcsolatot. Velük voltam az interjúkon, támogattam őket a munkahelyi problémáknál, sikereknél, amikor vezetővé váltak vagy éppen távoztak a cégtől. Közben az osztály egyre csak bővült és HR asszisztensből vezetővé váltam. Az itt megszerzett tapasztalataim és a business coach képzés során elsajátított módszertan ötvözésével támogatlak karrier kihívásaid megoldásában.

Leave A Comment