Külső szemlélőként azt gondolhatnánk, hogy egyszerű megtalálni a vágyott karriert, miután megnézzük a coachingra érkező végzettségeit, eddigi tapasztalatait és érdeklődési körét. Ehhez képest a valóság az, hogy az ügyfeleim nagy része nem tudja, milyen értékei, erősségei vannak. Legtöbbször csodálkoznak, hogy milyen nagyra tartják őket az ismerőseik, rokonaik, miközben nekik nehezükre esik akár egy jó dolgot is mondani magukról. Az a hitvallásom, hogy mindenki rendelkezik kiemelkedő tulajdonságokkal, amiket ha beazonosítunk, megtalálhatja az életcélját, a hivatását. Ezek a pozitívumok ráadásul egyedi, megismételhetetlen kombinációban jelennek meg, ez tesz különlegessé minden embert. Cikkemben ezeket az erősségeket, pozitívumokat azonosítjuk az Önfejlesztő Akadémia online konferenciáján elhangzott előadásom alapján.

Mik az erősségek és miért előnyös, ha ismered őket?

Az erősségek a céljaid eléréséhez szükséges eszközök, ill. olyan képességek, készségek, gondolat- és érzésminták, amelynek alkalmazása lelkesítően hat, motivál és sikerélményt okoz Neked. Milyen előnyöd származik abból, ha ismered az erősségeidet?

 • Akár már az erősségek összegyűjtése is vezethet konkrét foglalkozási ötletekhez. A mindennapok során nem gondolkodunk azon, milyen tulajdonságaink segítségével oldunk meg sikeresen egy kihívást. Természetesen, a számunkra megszokott módon cselekszünk. Így egy jól felépített feladat elvégzése után, amikor egy helyen látod felsorolva a pozitív tulajdonságaidat, az okozhat aha-élményt a vágyott szakmával kapcsolatban is.
 • Az erősségeid és ezek prezentálása fejezik ki az értéked a munkaerőpiacon. Az önéletrajzíráshoz, a releváns állások megpályázásához elengedhetetlen ezek feltárása.
 • A cégnek és a vezetődnek is előnyös, ha látja, milyen értékeket képviselsz a csapatban, aminek tagja vagy.
 • A fizetési igényed alátámasztásához is jó szolgálatot fognak tenni a pozitív tulajdonságaid mind egy állásinterjún, mind fizetésemelés kérésénél.

Miért olyan nehezen felismerhetőek az erősségek?

Rengeteg tényező van, ami nehezíti ezeknek a tulajdonságaidnak a megtalálását. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat:

 • Társadalmi nyomás. Vannak olyan szakmák, amiknek a presztízse sokkal nagyobb, ezért szívesebben választják őket a továbbtanulásnál is (pl. ügyvéd).
 • Szülői elvárások. Amikor a szülő tereli valamilyen karrier felé a gyerekét, mert biztos egzisztenciát szeretne neki, vagy dinasztiák óta mindenki pl. orvosnak tanul tovább, esetleg a szülő a saját meg nem valósult karrier álmát szeretné beteljesíteni.
 • Magas fizetéssel kecsegtető szakmák.
 • Önbizalomhiány, önismeret hiányosságai.

Ezek a fenti tényezők megakadályoznak minket abban, hogy az intuícióinkra hallgassunk. Pedig biztos vagyok benne, hogy te is érzed ösztönösen, hogy mire vagy hivatott, csak nehéz a külvilág zaja miatt erre a hangra odafigyelni.

Erősségek megtalálása

Van még egy dolog, ami miatt nehéz azonosítani a legjobb tulajdonságainkat. Az agyunk arra van behuzalozva, hogy a negatívumokat, a fejlesztendő területeket vegye észre először. Már egészen kisgyermek korunkban erre kondicionálnak minket az iskolában. A poroszos nevelés és az iskolarendszer nem engedi a pozitívumok kidomborítását, hiszen minden tantárgyban egyformán jól kell teljesíteni, nem hibázhatunk, és emellé minimális dicséretet kapunk. Sajnos Magyarországon nem valósul meg az a modell, hogy a gyermeket már egészen pici korától abba az irányba terelik, amiben tehetséges és a többivel kapcsolatban elég egy általános műveltségre szert tennie. Emellé társul, hogy pályaorientációs tanácsadásról csak el-elvétve hallottam eddig mind a középfokú, mind a felsőfokú továbbtanulás előtt. Nem csoda hát, hogy legtöbbünk tanácstalanul ült a felvételi lap fölött és még lehet, hogy a diploma megszerzése után sem tudja, mivel szeretne foglalkozni, mire képes.

Eszközök az erősségek azonosításához

Első és legfontosabb a szemléletváltás. Kezdd el a negatívumokról pozitívumokra, a hibáidról az erősségeidre helyezni a hangsúlyt. Ezt emeli ki a pozitív pszichológia is. Nagyon fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy ezután nem érezheted rosszul magad vagy nem veszel tudomást a hiányosságaidról. Mindössze megpróbálod a gondolkodásod középpontjába a pozitívumokat helyezni, ami segíteni fogja, hogy meglásd magadban is az előnyös tulajdonságokat.

Johari ablak

Azt modellezi, amit a személyiségünkből mi magunk vagy mások ismernek. Az Aréna takarja viselkedésednek azon részét, ami számodra és a környezeted számára is ismert. A Zárt területen vannak a számodra ismert, de mások előtt rejtett személyiségvonásaid. A számodra ismeretlen, de mások által ismert jellemzőid pedig a Vak részen találhatók. A négy terület határai rugalmasak, megváltoztatásuk függ a helyzettől (mit veszel észre magadban és mit engedsz másoknak, hogy észrevegyenek), függ a személy és a közted lévő kapcsolattól, függ a korábbi pozitív vagy negatív társas tapasztalataidtól és a személyiségedtől. A cél az, hogy a Zárt és a Vak területen lévő tulajdonságok közül minél több kerüljön át az Arénába.

Feladat: Első lépésként írj össze legalább 5 olyan tulajdonságot, ami leginkább jellemző rád, majd kérd meg ugyanerre 3-8 kollégádat, ismerősödet is. Végül fésüld össze az eredményt a táblázatodba.

A múltban sikeresen megoldott feladatok listázása

Készíts elő egy lapot és sorolj fel olyan helyzeteket, amiket sikeresen oldottál meg a karriered során. Teremts nyugodt körülményeket és szánj rá 15 percet, hogy alaposan át tudd gondolni. Az egymást követő feladatok miatt ritkán állunk meg és tudatosítjuk, hogy mennyi mindent értünk már el. Ezért a lista már önmagában önbizalommal tölthet el, de lépjünk eggyel tovább. Válassz ki egy szituációt és felelj az alábbi három kérdésre. Ne gondolkozz sokat, melyik legyen, cselekedj érzésből.

 • Min múlott, hogy sikeresen tudtad megoldani ezt a feladatot?
 • Ki nyújtott támogatást?
 • Mivel járultál hozzá te az eredményhez?

Azt szoktam kérni az ügyfeleimtől, hogy hetente-kéthetente végezzék el ezt a feladatot. Ez egyrészt szokássá teszi, hogy tudatosítsd és megünnepeld a sikereidet. Másrészt olyan mintázatokat, ismétlődéseket vehetsz észre, ami könnyebbé teszi az utolsó kérdés megválaszolását, vagyis az erősségeid feltárását. Például, ha az elmúlt időszakban esküvőt szerveztél és táblázatot vezettél a feladatokról, ami tartalmazta a határidőket, felelősöket, az a rendszerszemléletedre mutat rá.

Gyermekkorodból összeírni a tevékenységeket, amik iránt lelkesedtél

Bármilyen hobbit, kreatív és szabadidős tevékenységet megemlíthetsz itt, amibe bele tudtál feledkezni és nagy élvezettel művelted. Én pl. már gyerekként is nagyon szerettem a felnőttek beszélgetését hallgatni és most az egyik legfőbb coach kompetenciámnak tartom az aktív hallgatásra való képességemet.

Önismeret fejlesztése

Az önismeret fejlesztéséhez számos technika, módszer és teszt áll a rendelkezésedre. Ezek közül 3 népszerű tesztet említenék meg, amit megtalálsz az interneten is, ezért ebben a cikkben nem írok bővebben róluk.

Hogyan tovább, miután azonosítottad az erősségeket?

 1. Ahogyan korábban is említettem, akár a fenti eszközök alkalmazása közben kikristályosodhat, hogy a megnevezett erősségekkel milyen pályára lennél alkalmas. Ha ez nem történik meg, akkor se csüggedj, a feladatok elvégzése után mindenképp érdemes elgondolkodnod az első konkrét foglalkozási ötleteken. Miután előtérbe került egy kívánatos szakma, számos helyen utána tudsz nézni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelned. Az álláshirdetések, a szakmaleírások és a felsőfokú képzések tájékoztatói jó kiindulási alapot jelenthetnek.
 2. Nem minden hobbiból lesz fizetős munka, ezért nagyon fontos különválasztani, hogy mire vágysz és mihez van meg a tehetséged. Jellemzően ezen a ponton lép be a szakember – akár egy karrier coach -, aki hatékonyan tud támogatni ebben.
 3. Annak a néhány tulajdonságnak a fejlesztésébe fektesd a legtöbb energiát, amiben tehetséges vagy. Ezzel fogod a legnagyobb sikert elérni a piacon. Persze jó eséllyel vannak a választott szakmádnak olyan alapkövetelményei, amik közül nem biztos, hogy mindegyik egybevág az erősségeiddel. Ezeket érdemes úgy fejlesztened, hogy az elvárt szintet elérd. Egyszóval jól kell egyensúlyoznod a kulcskompetenciáid tökéletesítése és az egyéb, elvárt képességek fejlesztése között.
 4. Mutasd meg az erősségeidet a munkahelyeden és a magánéletben is. Erre nagyon jól használhatóak a coachingban a szituációs gyakorlatok, melyek során konkrétan eljátszunk pl. egy állásinterjút, vagy azt a szituációt, amikor fizetésemelést kérsz a főnöködtől.
 5. Emeld ki az önéletrajzodban és a motivációs leveledben az erősségeidet. Ehhez az első lépés, hogy olyan állásokat pályázz meg, amihez passzolnak a kompetenciáid. Majd vezesd oda a HR-es szemét az erősségeidre a pályázati anyagodban pl. kiemelésekkel, jól tagolt szöveggel.

Úgy gondolom, hogy egy új állás megpályázása előtt mindenképp érdemes azonosítanod az erősségeidet a fenti gyakorlatokkal. Többek között magabiztosságra és önismeretre tehetsz szert, képes leszel céltudatosan megfogalmazni az önéletrajzodat és fizetésigényedet, ezek pedig segítenek egy állásinterjú során a HR-es és a jövőbeni szakmai vezetőd meggyőzésében.

Köszönöm, hogy velem tartottál! Ha szeretnél tovább dolgozni az erősségeiddel vagy más karrier témáddal kapcsolatban, akkor vedd fel velem a kapcsolatot.

Ki vagyok én?

Karrier és üzleti coach, egykori HR vezető és édesanya. HR-esként számtalan dolgozóval tartottam napi szinten a kapcsolatot. Velük voltam az interjúkon, támogattam őket a munkahelyi problémáknál, sikereknél, amikor vezetővé váltak vagy éppen távoztak a cégtől. Közben az osztály egyre csak bővült és HR asszisztensből vezetővé váltam. Az itt megszerzett tapasztalataim és a business coach képzés során elsajátított módszertan ötvözésével támogatlak karrier kihívásaid megoldásában.

Leave A Comment