Minden ember egy makk, amiben benne rejlik annak lehetősége, hogy pompás tölgyfává növekedjen. Ehhez szükségünk van táplálékra, biztatásra és fényre is, ami felé törekedhetünk, de a tölgyfaság lényegét eleve magunkban hordozzuk. /John Whitmore/

A coaching abban segít, hogy lerombolja a korlátozó hiedelmeket, amik eddig megakadályoztak abban, hogy elérd a célodat. Ennek során jól irányzott kérdések és eszközök segítségével térképezzük fel a problémádat, aminek eredményeképpen te magad fogalmazod meg a megoldást és jelölöd ki a haladási irányt. Így sokkal mélyebb elköteleződés alakul ki részedről a változás iránt, ill. megtanulsz olyan technikákat, melyek segítségével a következő hasonló kihívást már te maga tudod kezelni. Ezen kívül a folyamat során új erőforrásokat fedezhetsz fel magadban és önbizalomra tehetsz szert. A coachingban látszólag lassabban jönnek az eredmények, mint pl. a tanácsadás során, ahol kész ötleteket kapsz, viszont a változás gyökeres és tartós.

Attól függően, hogy a coaching folyamat az életed melyik területét érinti, beszélhetünk life (magánéleti) és business (üzleti) coachingról. Mindkettő történhet egyéni és csoportos formában. Hozzám üzleti coachinggal, azon belül nagyrészt karrier coaching témákkal fordulnak az ügyfelek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a munka során ne fordulhatnának elő magánéleti kérdések. Hiszen minden ember egy egységet alkot, ezért van átjárás a két terület között, amennyiben a coachee is engedélyt ad erre.

Milyen problémáknál nyújt segítséget a karrier és üzleti coaching?

 • munka-magánélet egyensúly megtalálása
 • karrierváltás, pályaválasztás
 • önéletrajzírás, felkészítés az interjúkra
 • karriercélok kitűzése, hatékony időbeosztás a munkaidőben
 • változások kezelése – előléptetés, munkahely elvesztése, szembesülés a vezetői feladatokkal
 • munkahelyi kommunikáció, meggyőzés és konfliktuskezelés
 • döntéstámogatás, problémamegoldás
 • önbizalom növelése
 • érvényesülés vezetőként

Miből áll a coaching folyamat?

Ahány coach, annyi coaching folyamat, így az alábbiakban a saját módszeremről fogok írni. Miután felvetted velem a kapcsolatot, egyeztetünk egy időpontot az első, 30 perces konzultációra. Ez egy díjmentes beszélgetés, amin körbejárjuk a problémádat és megbeszéljük az együttműködésünk kereteit. Többek között, hogy hány alkalommal fogunk találkozni, milyen időpontban, időtartamban, gyakorisággal. Megegyezünk a folyamat lezárásának határidejében, a késés és a lemondás feltételeiben, ezen kívül ismertetem a munkamódszeremet. Ezt követően átküldöm neked a szerződést, mely tartalmazza, hogy hány ülésből fog állni a folyamat. Utóbbi a probléma jellegétől, komplexitásától függően változhat, általában 4-6 alkalmat szoktam megadni. Ezt természetesen csökkenteni és növelni is lehet, attól függően, hogy haladunk az üléseken. 60 perces üléseket szoktam tartani, ami lehet 10 perccel hosszabb vagy rövidebb is, attól függően, hogyan sikerül lekerekíteni a témát. Az alkalmak gyakoriságát az igényeidhez szabjuk, de mindenképp a 2-4 hét közötti időtartam a javasolt. A két ülés között sem engedem el a kezed, bármikor megkereshetsz e-mailben. Ügyféltől, problémától függően minden coaching folyamat más és más, de ha egyetlen dolgot kiemelnék, az a célkitűzés. Nagyon fontosnak tartom, hogy már a folyamat elején tisztán lássuk a célodat, amire időnként visszatérünk, esetleg módosítjuk az új felismeréseid tükrében. Ha sikerült elérni a célt és úgy ítéled meg, hogy egyedül szeretnél tovább haladni, lezárjuk a coaching folyamatot.

Milyen a jó coach? Mire figyelj, amikor coachot választasz?

Rengeteg szempont van, amik közül a véleményem szerint leglényegesebbeket választottam ki.

 • Rendelkezzen coach végzettséggel. Itt az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség) ajánlása az elvégzett legalább 60 órás coach-képzés.
 • Elmondja, mi a coaching és miben különbözik a terápiától, tanácsadástól, mentoringtól.
 • Ismerteti a folyamatot: milyen időközönként fogtok találkozni, milyen hosszú egy ülés, mennyi a honoráriuma, mik a lemondás és a késés feltételei. Ezekre le is szerződik.
 • Titoktartási kötelezettsége van. Az elhangzott információkat akkor is csak az engedélyeddel adhatja tovább, ha a munkaadód fizeti neked a coachingot.
 • Mentálisan és lelkileg felkészült állapotban érkezik az ülésre.
 • Ki tudja alakítani azt a bizalmi légkört, amiben meg tudsz nyílni neki. Ehhez idő kell és természetesen rajtad is múlik, hogy mennyire engeded magadhoz közel.
 • Törekszik arra, hogy megértse a helyzetet, amiben vagy.
 • Tiszteletben tartja és elfogadja a véleményedet.
 • Tiszteletben tartja, ha valamilyen témáról nem szeretnél beszélni.
 • Melletted áll, támogat a problémáid megoldása során.
 • Nem szeretné, hogy függj tőle. Ügyel arra, hogy meghaladd magad és idővel önállóan meg tudd oldani a problémáidat.
 • Támogat abban, hogy kifejezd az érzéseidet, javaslataidat.
 • Aktívan figyel. Észreveszi, ha az elhangzottak mögött más is meghúzódik és rákérdez. Ezzel próbál új szempontokat behozni a beszélgetésbe, amikre még esetleg nem gondoltál.
 • Felhívja a figyelmedet a cselekedeteidben felbukkanó mintázatokra.
 • A coach észreveszi, ha csökken a coaching értéke számodra vagy olyan problémád van, aminek kezelésében nem kompetens. Itt jellemzően olyan témák szoktak felmerülni, amiket pszichológus segítségével lehet megoldani. Ebben az esetben jelzi, hogy keress fel másik szakembert, esetleg ajánl is valakit.
 • Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos, hogy meglegyen a kölcsönös szimpátia köztetek.

Ha bővebben szeretnél olvasni a coach választásról, ajánlom figyelmedbe az ICF Hungary vonatkozó oldalát. Itt bővebben olvashatsz arról, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni a coachnak az első beszélgetés alkalmával. Ezen kívül ajánlom figyelmedbe a coaching kompetenciák aloldalt is.

Én a Budapesti Metropolitan Egyetem 3 féléves, másoddiplomát adó business coach képzését végeztem el 2019-ben. Jelenleg az ICF minősítésem megszerzésén dolgozom, de már most is az ICF etikai kódex irányelvei alapján járok el.

Mennyibe kerül egy coaching ülés?

Az ár több tényezőtől is függ.  Ha a coaching jellegét nézzük, a magánéleti coaching kedvezőbb, 10000 Ft-tól kezdődik egy alkalom. Az üzleti coaching 15000 Ft-tól indul és határ a csillagos ég. Vezetői coachingban nem ritka az 50-100000 Ft díjazás sem. Az is változó, hogy 60 vagy 90 perces ülésekről beszélünk. Természetesen a coach tapasztalatától, végzettségétől is függ, hogy milyen árat szab meg. Minél gyakorlottabb, nagyobb ügyfélkörrel rendelkező coachról beszélünk, annál magasabb a díjazás.

Mivel a coaching sikeressége nagyban függ a személyes kapcsolódástól, a bizalmi légkör kialakulásától, ezért azt javaslom, hogy olyan szakemberrel kezd el a közös munkát, akivel megvan köztetek a kémia. Mindenképp olyan coachot válassz, akinél van lehetőség egy első ingyenes konzultációra, ahol ezt fel tudod mérni.

Amennyiben további kérdésed van a coachinggal vagy bármilyen karrier témával kapcsolatban, keress bátran!

Ki vagyok én?

Karrier és üzleti coach, egykori HR vezető és édesanya. HR-esként számtalan dolgozóval tartottam napi szinten a kapcsolatot. Velük voltam az interjúkon, támogattam őket a munkahelyi problémáknál, sikereknél, amikor vezetővé váltak vagy éppen távoztak a cégtől. Közben az osztály egyre csak bővült és HR asszisztensből vezetővé váltam. Az itt megszerzett tapasztalataim és a business coach képzés során elsajátított módszertan ötvözésével támogatlak karrier kihívásaid megoldásában.

Leave A Comment