Sok ügyfelem érkezik azzal az elhatározással hozzám, hogy felmond a jelenlegi munkahelyén. Az a tapasztalatom, hogy munkavállalóként hullámhegyeket és völgyeket élnek meg a karrierjük során. Természetesen a rosszabb időszakban érik meg a gondolat, hogy váltsanak, és ilyenkor fordulnak nagyobb eséllyel szakemberhez is. Aztán ahogy telik múlik az idő, előfordulhat, hogy elülnek a hullámok és kezdődik elölről a folyamat. Miből tudhatod meg, hogy valóban eljött a munkahelyváltás ideje? És ha igen, milyen tényezők szabotálhatják a felmondásodat? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe az alábbiakban.

Milyen jelei lehetnek, hogy eljött a munkahelyváltás ideje?

  • Sokszor kerülsz hullámvölgybe vagy egyre hosszabb időszakot töltesz ott. Tehát inkább rosszul érzed magad a munka közben – sőt akár utána is -, mint jól.
  • A munkahelyi gondok már az egészségedre is hatással vannak. Itt bármi szóba jöhet, ami a normálistól eltérő, pl. többet betegeskedsz, nehezen alszol el vagy folyamatosan álmos vagy, vérnyomás gondjaid vannak, kiújul egy akut betegséged (pl. ekcéma). Sokfélék vagyunk, így a stressz tünetei is másként jelentkeznek mindenkinél, érdemes ezekre a jelekre odafigyelni.
  • A munkahelyi gondjaid okozta feszültség megjelenik a kapcsolataidban is. Hamarabb felkapod a vizet, esetleg kevésbé igényled a találkozást a szeretteiddel, barátaiddal.
  • Elhanyagolod a hobbijaidat, súlyosabb esetben a mindennapi élethez szükséges tevékenységeket is, pl. evés. Itt minden, a normálistól eltérő dolog jelzésértékű lehet, pl. ha eddig elegánsan jártál dolgozni, és most nem érdekel, hogy nézel ki. A súlyos és tartós motiválatlanság a depresszió vagy a kiégés jele is lehet, amivel érdemes pszichológushoz fordulni.

3 út áll előtted

A Komócsin Laura által kidolgozott Mercedes-szimbólum szerint 3 út áll előtted, amikor rosszul érzed magad a munkahelyeden.

munkahelyváltás

Alkalmazkodás

A pro és kontra elemzés segítségével feltérképezzük a coaching során, hogy az előnyök vagy a hátrányok vannak-e túlsúlyban. Amennyiben a pozitív dolgok javára billen a mérleg vagy van olyan tényező, ami mindent visz, abban az esetben érdemes alkalmazkodnod a jelenlegi helyzetedhez. Pl. 5 percre laksz a cégedtől és ezzel naponta több óra utazást spórolsz meg, amit a számodra fontos tevékenységre fordíthatsz.

Változás/változtatás

Ha az előnyök és a hátrányok vizsgálatakor egyik terület sem emelkedik ki, érdemes megvizsgálnod, hogy mit érdemes megváltoztatni. Pl. könyvelőként maximálisan kellene koncentrálni a feladatodra, mivel egy apró elütés is súlyos milliókba kerülhet, de folyamatosan benyitnak az irodádba? Írj ki ügyfélfogadási időt, amikor zavarhatnak.

Kilépés

Amikor a negatívumok számban vagy fontosságban egyértelmű fölényben vannak a pozitívumokkal szemben, akkor az új munkahely keresése marad az egyetlen megoldás.

Mindegyik pontnál érdemes megvizsgálni, hogy van-e olyan zavaró tényező, amire van ráhatásod. Pl. Úgy érzed, hogy nehezen tudod szétválasztani a munkát és a magánéletet, mert a szabadnapjaidon is folyton csörög a telefonod. Erre megoldást jelenthet, ha meghúzod a határaidat és nemet mondasz az ilyen hívásokra. („Ne haragudj, de nem tudok most ezzel a témával foglalkozni, mert a hétvégén a családommal töltöm az időt. Hétfőn visszatérünk rá.”) Ellenpéldaként hozom fel, ha nem értesz egyet a vezetőség elveivel. A cégkultúrát nem fogod tudni megváltoztatni és rengeteg energiát, stresszt fog jelenteni számodra a folyamatos alkalmazkodás. Ilyenkor érdemes egy olyan munkahelyet keresni, ahol azonosulni tudsz a vállalati értékekkel.

Mi szabotálhatja a felmondásodat?

  • Kilépés a cégtől és a komfortzónádból. Egy felmondás az életed több területét is érintheti és beindítja a változásokat. Eltávolodsz a régi kollégáktól, a megszokott környezettől, a napi rutintól, esetleg új tanfolyamot kell kezdened, hogy betölthesd az új pozíciódat. Ha biztos vagy benne, hogy váltani szeretnél, érdemes elgondolkodni, hogy mit tudsz megtartani a jelenlegi, pozitív tényezők közül. Pl. ezután is tudsz találkozni a régi kollégákkal. Mit fog adni neked az új cég?
  • Mit fognak szólni mások? Sokan félnek attól, hogy megítélik őket a döntésük miatt. Próbálják meggyőzni magukat arról, hogy nem is olyan rossz cég ez. Egyébként is hálát kéne érezniük, hogy itt dolgozhatnak. Néhány kérdést érdemes feltenned ezzel kapcsolatban magadnak. Ki az, akinek számít a véleménye? Kire lesz legnagyobb hatással, ha ezen a helyen dolgozol továbbra is, vagy ha felmondasz? Ki az, aki objektíven látja a helyzetedet és adsz a tanácsára? Mit mond ő neked? Ki az, aki támogat ebben a helyzetben? Érdemes a kezedbe venned az irányítást, hiszen a te életedről van szó.
  • A felmondás stresszt jelent. Igazán nyomasztó helyzet tud lenni, amikor a főnöködnek bejelented a kilépésed. Főleg, hogy valószínűleg próbál majd meggyőzni. Érdemes felkészülni érvekkel erre a beszélgetésre, ha igazán elhatároztad magad a váltás mellett.

Az utolsó tanácsom a témával kapcsolatban, hogy keresd meg a problémáid gyökerét vagy a legnagyobb problémádat, ami miatt úgy érzed, váltanod kell. Ha módodban áll változtatni rajta, tedd meg. Ha nem, akkor fogalmazd meg, mit szeretnél elérni, hol látnád magad szívesen a jövőben. Egy ilyen vízió hatalmas löketet tud adni és tartja benned a lelket a bizonytalan helyzetekben is.

Ennek letisztázásához kiváló eszköz a coaching. Keress bátran, ha szeretnél belevágni a folyamatba!

Ki vagyok én?

Karrier és üzleti coach, egykori HR vezető és édesanya. HR-esként számtalan dolgozóval tartottam napi szinten a kapcsolatot. Velük voltam az interjúkon, támogattam őket a munkahelyi problémáknál, sikereknél, amikor vezetővé váltak vagy éppen távoztak a cégtől. Közben az osztály egyre csak bővült és HR asszisztensből vezetővé váltam. Az itt megszerzett tapasztalataim és a business coach képzés során elsajátított módszertan ötvözésével támogatlak karrier kihívásaid megoldásában.

Leave A Comment